FIDI novice

Kako vemo, da je sklep prizadela osteoartroza?

19. 9. 2016

Propadanje sklepnega hrustanca se prične že v tretjem ali četrtem desetletjju življenja. Bolečina, oteklina in slaba gibljivost sklepa pri osteoartrozi nastane zaradi drobljenja in tanjšanja hrustanca ter nezmožnosti regeneracije hrustančnih celic v sklepu. Hitrejša obraba sklepa je lahko posledica poklicne obremenitve ali poškodbe, velikokrat pa jo spodbudi prekomerna teža, saj so kolki in kolena zaradi mehanskega pritiska bolj obremenjeni.

Kako vemo, da je sklep prizadela osteoartroza?


Bolečina je močnejša ob obremenitvi in se umiri s počitkom.
Čutimo jutranjo okorelost do 30 minut, tudi po daljšem mirovanju.
Lahko se pojavi pokanje, "škrtanje" in omejena gibljivost sklepa.

 

Kaj lahko naredite sami?


Poskrbite za prehrano hrustanca z gibanjem, ker se hrustanec ne hrani prek žilja ampak z difuzijo hranil iz sklepne tekočine.
Poskrbite za znižanje telesne teže.
Izogibajte se doskokov z višine in močnim odrivom.

Priporočamo tudi glukozamin, ki prek stimulacije hrustančnih celic bogati sklepno tekočino, ki predstavlja vir prehrane za hrustanec. Glukozaminijev sulfat v pravem odmerku deluje počasi, zato ga je potrebno uživati vztrajno in redno. Bolečina popusti po treh mesecih, učinek pa traja še dva meseca po prekinitvi jemanja, zato se zdravilo lahko jemlje z dvomesečnimi prekinitvami. Terapijo lahko kombiniramo tudi s fizikalno medicino, kot je protibolečinska elektroterapija, TENS ipd.Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.
Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice