FIDI novice

Suha koža potrebuje celostno oskrbo

20. 12. 2017

Že v 18. stoletju je zdravnik James Lind, pionir kliničnih študij, ugotovil, da težave s kožo lahko pozdravi s citrusovo dieto in tako dokazal, da prehrana vpliva na zdravje. Še danes se v revnih deželah pogosto pojavlja pelagra, ki jo lahko prepoznamo po izjemno suhi in vneti koži (dermatitis) in še dveh kliničnih znakih - demenci in diareji. Bolezen se zdravi z vitaminom B3 ali bolj poznanim niacinom. Klinično izrazito pomanjkanje tega vitamina je verjetno bolj izraženo zaradi njegove slabe obstojnosti oziroma izgube pri kuhanju in namakanju zelenjave.

Danes je vloga različnih vitaminov v presnovi kože dobro preučena, zato z dodajanjem nekaterih hranil lahko prispevamo k boljšem videzu in funkciji kože.

Poleg prehrane je pomembna tudi zunanja nega kože. Pri suhi in zelo suhi koži se odsvetuje uporaba agresivnih mil. Najboljša je uporaba mlačne vode, posebej suhe predele pa je potrebno po umivanju zaščititi z dobro negovalno kremo v nekaj minutah po umivanju.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice