FIDI knjižnica

Slovarček izrazov

Pogosta vprašanja
in odgovori

Niste našli odgovora na vaše vprašanje?

Pokličite nas na 080 32 35,
ali nam pošljite svoja vprašanja:

FIDI slovarček

Antioksidanti so snovi, ki so sposobne upočasniti ali preprečevati procese oksidacije ( vitamin E, denimo, preprečuje, da bi olje postalo žarko). Antioksidanti so potrebni kot naravna protiutež potencialno škodljivim molekulam, ki jih imenujemo prosti radikali. Ti nastajajo v vsaki celici med procesi pridobivanja energije in preko poškodb različnih celičnih sestavin prispevajo k razvoju številnih bolezni ( kakršne so ateroskleroza z boleznimi srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen). Ker so antioksidanti sposobni zmanjšati s prostimi radikali povzročeno škodo, jih uvrščamo med pomembne zaščitne snovi. Največ jih je v sadju, zelenjavi in neoluščenih žitih ( med bolj znane spadajo vitamina C in E, karotenoidi, flavonoidi in mineral selen).


Prikazujem 1 do 10 od 29 (3 strani)
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice