Antioksidanti

7. 4. 2016

Antioksidanti so snovi, ki so sposobne upočasniti ali preprečevati procese oksidacije ( vitamin E, denimo, preprečuje, da bi olje postalo žarko). Antioksidanti so potrebni kot naravna protiutež potencialno škodljivim molekulam, ki jih imenujemo prosti radikali. Ti nastajajo v vsaki celici med procesi pridobivanja energije in preko poškodb različnih celičnih sestavin prispevajo k razvoju številnih bolezni ( kakršne so ateroskleroza z boleznimi srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen). Ker so antioksidanti sposobni zmanjšati s prostimi radikali povzročeno škodo, jih uvrščamo med pomembne zaščitne snovi. Največ jih je v sadju, zelenjavi in neoluščenih žitih ( med bolj znane spadajo vitamina C in E, karotenoidi, flavonoidi in mineral selen).



Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.
Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice