Vitamin D (kalciferol)

7. 3. 2017
Priporočen dnevni vnos (RDA/PDV) Najvišja dovoljena količina
Moški *5 µg 50 µg
Ženske *5 µg 50 µg
Najboljši viri

živalski viri vsebujejo holekalciferol, rastlinski pa ergokalciferol; vitamin D3 sintetiziramo tudi v koži pod vplivom sončne svetlobe (UV–žarkov ); obogateno mleko in mlečni izdelki, ribe in ribje olje (iz jeter), jajčni rumenjak, obogatena margarina

Vloga v telesu Prispeva k:
  • normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja,
  • normalni ravni kalcija v krvi,
  • ohranjanju zdravih kosti,
  • delovanju mišic,
  • ohranjanju zdravih zob,
  • delovanju imunskega sistema.

Ima vlogo pri delitvi celic.

Vitamin D je potreben za normalno rast in razvoj kosti otrok.

Praktični nasveti  Ker nastaja v enem organu (koža) in se po krvi prenaša do drugih, na katere deluje (kosti, črevo, ledvica), bi lahko rekli, da je hormon. Ker pogosto zaradi nezadostnega nastajanja vitamina D3 v koži potrebujemo tudi vnos s hrano, pa je tudi vitamin. V telesu se mora bodisi po zaužitju s hrano bodisi po nastanku v koži še pretvoriti v aktivno obliko (najprej v jetrih, nato ae v ledvicah v kalcitriol – možna renalna osteomalacija pri kronični odpovedi ledvic).

Dodatki: poleg kalcija je vitamin D osnova preprečevanja in zdravljenja osteoporoze. Dodatki vitamina D so pomembnejši za vse, ki ne uživajo hrane živalskega izvora (veganci) in tiste, ki se malo gibljejo na soncu. Pomemben je še posebno za starejše (manjša tvorba vitamina D v koži). Zanimivo je, da z vitaminom D ne vplivamo samo na čvrstejše kosti (mineralizacija kostnine), temveč se izboljša tudi stabilnost (manj padcev) in je manjše tveganje za zlome kosti.

Izdelki Fidimed  Floradix Epresat Energetikum®Floradix Kindervital®Floradix kalcij-magnezij-cinkD3 Solarvit PRO IMMUN


Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.
Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice