Pri nespečnosti in nervozi lahko pomagajo tudi rastlinski izvlečki

28. 3. 2017

Kaj lahko sami naredimo za boljše spanje?

Pri stresu in živčnosti  si lahko pomagamo sami že s tem, da uvedemo nek red, ritual, tehnike sproščanja, zelo dobro pa se obnese  tudi baldrijan. V koreniki baldrijana je prek 100 različnih učinkovin, ki se med seboj podpirajo in delujejo pomirjujoče. Baldrijan deluje močno, a hkrati nežno, saj ne poruši normalne arhitekture spanja kot to naredijo vsa sintezna pomirjevala in uspavala. Pomirjenje nastopi, če je izvleček pravilno pripravljen in v pravem odmerku. Tak izvleček vsebujejo zdravila,  ki jih lahko kupimo v lekarni, specializirani prodajalni ali prek spletnih strani, kjer prodajajo tudi zdravila.

Pomemben je pravi izvleček

Izvleček mora ustrezati  merilom  farmakopeje – zakonika za lekarnarje in proizvajalce zdravil, kar zagotavlja, da ima pravo vsebnost učinkovin in da je odmerek učinkovin v izdelku, v katerega je vgrajen, vedno enak.

Kakšni so razlogi za nespečnost?

Razlogi za nespečnost so lahko  različni, največkrat pa so povezani s stresom in nervozo. Veliko težav, pa čeprav se tega ljudje ne zavedajo, povzročajo razna zdravila, tudi  kakšne kronične bolezni, psihiatrične bolezni, pa seveda tudi hrana. Nekateri so občutljivi že na glutamat, ki je kot aditiv dodan raznim okusnim juhicam ipd., nekaterim pa ne da spati kava in pravi čaj, če ga pijejo proti večeru.  

Ali lahko baldrijan vzamemo tudi čez dan? Bomo zaspani?

Baldrijanov izvleček lahko vzamete čez dan, na primer če imate tremo, tesnobnost in čutite cmok v grlu pred kakšnih razgovorom za službo, pred izpitom... Ne boste zaspali, le pomirjeni boste. V enem dnevu lahko vzamete do 1350 mg vodno-etanolnega standardiziranega izvlečka bladrijana.

Je baldrijan varen?

Baldrijan pomirja in lajša nespečnost. Odlikuje  ga varnost uporabe, saj se tudi po dolgotrajni uporabi ne razvije odvisnosti, odveč pa je tudi zaskrbljenost glede dnevne zbranosti. Pomaga pri znakih živčnosti, kot so: psihična napetost, nemirnost, razdražljivost in motnje zbranosti (npr. trema pred nastopi, izpiti). Je tudi odličen pripomoček za lažje uspavanje, saj nas umiri in tako omogoča, da lažje zaspimo.Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice