Hialuronska kislina

28. 7. 2014

Hialuronska kislina je naravna sestavina človeškega telesa. Ima izjemno sposobnost zadrževanja vode v tkivih (zadrži tudi do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo). Najdemo jo v tekočini okoli očesnega zrkla, vezivnem in živčnem tkivu, koži ter sklepih. V telesu nastopa kot del sinovilane tekočine v sklepih in tako deluje kot lubrikant, sodeluje tudi v procesih nastajanja kolagena in elastina. Hialuronska kislina pa je tudi ključna komponenta zdrave kože. Pomanjkanje le-te se na navzven izraža kot suha, neelastična, zategla koža in pojav gub. Hialuronat je najboljša vlažila sestavina v primerjavi z nekaterimi drugimi sestavinami kot so glicerol, sorbitol, itd.

Staranje kože se začne skoraj ne opazno že okrog 25. leta starosti. Po 30. letu postanejo znamenja časa s pojavom prvih gub že izrazitejša. Po 40. letu se pojavijo prve majhne gubice na zgornji ustnici, dekolte ni več gladek, čvrstost vezivnega tkiva pa se začne manjšati. Po 50. letu so obrazne poteze sčasoma ohlapne, koža suha, gube pa izrazitejše.

Hitrost staranja kože je le v 25 % pogojena z genetiko, glavni vpliv imajo življenjski slog in okoljski dejavniki. Glavni krivci za staranja kože so UV-žarki, nikotin, alkohol, neuravnotežena prehrana, stres in pomanjkanje spanja.

Koristi hialuronske kisline:

KOŽA
Danes hialuronsko kislino štejejo za enako, če ne bolj pomembno od kolagena. Najpogostejša vloga hialuronske kisline je proti staranju, zlasti s kozmetičnimi postopki, na primer z odpravo nepravilnosti kože in gub, vendar se tudi tu pojavijo težave, saj so le-ti pogosto dragi in jih je potrebno ponavljati.

SKLEPI
Vsi že poznamo glukozaminske dodatke, ki se pojavljajo za zdravljenje pri artritisu. Glukozamin spada v skupini glukozaminoglukanov (GAG) . Te spojine pomagajo zgraditi močnejše, bolj zdrave in prožne sklepe. Hialuronska kislina je najbolj aktivna oblika GAG in deluje kot amortizer za mazanje tekočine v sklepnih tkivih, kot tudi za stabilizacijo.

OČI
Hialuronska kislina se nahaja v steklovini tekočine v očeh, in jim daje svojo obliko in značilnosti. Prvi medicinski produkt s HA je bil namenjen za uporabo v očesni kirurgiji, posebej pri operaciji katarakte in glavkoma, uporabljena je bila predvsem zato, da bi pospešila proces zdravljenja po operaciji. Hialuronska kislina tudi vlaži očesna tkiva zato je zelo koristna za ljudi, ki trpijo zaradi suhih oči.

BOLEZNI DLESNI
Hialuronska kislina je pomembna sestavina vezivnega tkiva v dlesni, pomaga pri regeneraciji dlesni, prav tako zmanjšuje vnetje dlesni, ki pogosto vodijo do krvavitve dlesni. Številne študije kažejo, da uporaba hialuronske kisline kot gela pomaga zmanjšati krvavenje dlesni in drugi kazalnikov bolezni dlesni.

Obstaja pa še veliko dodatnih koristi, o katerih so poročali pri uporabi hialuronske kisline kot so: hitrejše celjenje ran, izboljšanje vlažnosti kože in reliefa, večja mišična moč in večja mentalna budnost.

 

Študije potrjujejo:

Dvojna slepa študija z mikroskopsko tridimenzionalno analizo kože (Visioscan), v katero je bilo vključenih 22 pacientov s kronično suho kožo, srbečico in rdečico je pokazala, da jemanje 240 mg hialuronata na dan izboljša vlažnost in gladkost kože že v 2 tednih.
Dvojna slepa študija s 35 pacienti, ki so imeli kronično suho kožo je pokazala, da se z odmerkom 120 mg hialuronske kisline na dan vidno izboljša vlažnost in gladkost kože, gube so manj izrazite.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice