Atopijski dermatitis

12. 10. 2016

Prirojeno okvarjena zaščita kože

Hudo srbenje, neprespane noči, nenehna skrb za izogibanje alergenom in  vsakodnevno nego kože, preprečevanje poškodb zaradi praskanja..., se s temi težavami srečujete tudi vi?

Prav mogoče, saj atopijski dermatitis prizadene kar do petino vseh otrok in 1-3 % odraslih. To obolenje z značilnim potekom v valovih poslabšanja in izboljšanja močno vpliva na kakovost življenja bolnika in njegove družine. Čeprav jasne slike o vzrokih za nastanek še nimamo, vemo, da gre za preplet različnih dejavnikov.

 • Genetsko okvarjena kožna bariera ne zmore zadrževati vode. Izsušena koža je sprejemljivejša za vstop alergenov in mikroorganizmov, ki še poslabšujejo vnetje.
 • Pomnoženo število živčnih vlaken, odgovornih za občutek srbenja, povzroča ob različnih dražljajih pretirano močan občutek srbeža. Drgnjenje in praskanje kožo dodatno poškodujeta in večata možnost za okužbo z na koži živečo klico Staphylococcus aureus - tako se znajdemo v začaranem krogu.
 • Pretiran imunski odziv na različne dražljaje povzroča obilno sproščanje vnetnih mediatorjev (citokinov), kar pospešuje vnetje in srbenje ter povzroča rdečino  kože.

Spremljevalec za vse življenje

Atopijski dermatitis navadno vznikne že v  prvih mesecih po rojstvu kot izrazita suhost kožerdečina in močno srbenje na obrazu ter zunanjih delih rok in nog. Z odraščanjem se kožne spremembe selijo na notranjo stran okončin, zapestja, hrbtišča dlani in veke ter preoblikujejo v zadebelitve kože in hraste.

Pri mladostnikih najdemo zadebeljene, pretirano poroženele dele kože, ki razpoka (ragade), največkrat na vratu, zunanjh delih rok in nog, na dlaneh in poplatih ter okrog oči in ust.  Bolniki z atopijskim dermatitisom so bolj nagnnjeni tudi k drugim alergijskim boleznim - astmi in senenemu nahodu, kar medicinska stroka opisuje s povednim izrazom "atopijski marš".

Pomembno je sodelovanje vse družine

Na genetiko imamo malo vpliva. Če je atopik  -ima senen nahod, astmo ali atopijski dermatitis, eden od staršev, je verjetnost, da bo zbolel tudi otrok, kar 60 %, v primeru, da sta oba starša zdrava, pa 20 %. Žal ne poznamo načinov, ki bi bolezen povsem odpravili, lahko pa jo omilimo. Od zdravil uporabljamo vlažilce kože, v lokalna steroidna mazila in imunomoduatorje. Preizkušajo tudi zdravljenje z UV žarki. Na uspeh zdravljenja ključno vpliva pravilna, skrbna nega in skrb za atopiku prilagojeno bivalno okolje.

Higijensko-okoljska priporočila pri atopijskem dermatitisu:

 • Izogibamo se stiku z dražečimi snovmi, alergeni in  kužnimi klicami .
 • Omejimo stik s potencialnimi hišnimi alergeni (hišni prah, gosje perje, živalska dlaka) in smo pozorni na visoko alergogeno hrano - mleko, jajca, stročnice, citrusi, pšenica oreščki.
 • Izogibajmo se stiku s cigaretnim dimom.
 • Nohte porežemo kratko, da preprečimo poškodbe kože pri praskanju.
 • Kopanje in tuširanje s toplo vodo (32-34 stopinj) naj traja do 10 min, po umivanju kože ne drgnemo, temveč jo nežno popivnamo.
 • Pri redni dnevni negi kože uporabljamo bolezni prilagojene pripravke  - ne pa dražečih kozmetičnih sredstev. Poleg vlažilnih krem mnogim pomagajo tudi kreme in losijoni z vsebnostjo srebrovega prahu, ki deluje protivnetno in protimikrobno ter stabilizira kožo.
 • Nosimo nežna bombažna oblačila (volna in sintetika nista primerni). Perilo peremo z blagim detergentom, brez mehčalcev in belil, skrbno izpiramo.
 • Poleti in pozimi, ko zaradi mraza in večje onesnaženosti zraka navadno prihaja do poslabšanja, uporabljamo vlažilce zraka in uravnavamo temperaturo zraka, da ni previsoka.
 • Skrbimo za čustveno ugodje - izogibamo se duševnim stresom.

Prehrana - obetajo omega-3 maščobne kisline in probiotiki

Strokovna priporočila tudi pri atopijskih obolenjih poudarjajo pomen  uravnotežene, raznolike, polnovredne, nepredelane, pretežno rastlinske prehrane pred izključujočimi dietami, kadar le-te niso nujno potrebne.

letu 2016 objavljena pregledna članka (v njih avtorji ob upoštevanju strogih meril kakovosti v raziskovanju analizirajo vse do zdaj objavljeno strokovno gradivo), preučujeta pomen hranil pri preprečevanju in zdravljenju atopijskih bolezni.
Kot nabolj obetavne navajata večkrat nenasičene maščobne kisline omega-3 in probiotike.

Probiotike avtorji obravnavajo kot skupino in ne kot posamične seve, saj le-ti niso pokazali pomembnih razlik v klinični učinkovitosti. Glede na te sveže ugotovitve lahko zaključimo, da imajo starši ob upoštevanju načel farmacevtske kakovosti preparata (kupovanje na nadzorovanih  mestih prodaje, poznavanje proizvajalca, stabilnost seva), proste roke pri izbiri probiotičnih pripravkov, ki jih otrok sprejema in ima rad.

Za krepko odpornost je tudi pri atopijskih obolenjih zelo pomemben ustrezen vnos vitamina D, saj raziskovalci posebej opozarjajo na  vse bolj razširjeno pomanjkanje tega pomembnega vitamina ne le v odrasli dobi, ampak že v zgodnjem otroštvu in dobi odraščanja. Dodajanje je smiselno zlasti v času od oktobra do marca.

Viri:

 1. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition:July 2016 - Volume 63 - Issue 1S - p S14–S17
 2. Probiotics, Prebiotics & Food allergy Prevention: Clinical Data in Children Fiocchi, Alessandro; Pecora, Valentina; Dahdah, Lamia
 3. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, Feldman SR, Hanifin JM, Simpson EL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014 Feb. 70(2):338-51
 4. Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010 Aug. 105(2):99-106; quiz 107-9, 117
 5. * Dietary strategies for primary prevention of atopic diseases-what do we know? D Milewska-WrĂłbel, I Janicka - Developmental period medicine, 2016 - ncbi.nlm.nih.gov
 6. Spletna stran University of Maryland Medical center


Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice