Kako izbrati dobro sončno kremo

28. 7. 2015

Za zaščito kože pred soncem najdete zelo veliko izdelkov. Kako izbrati pravega je že večja težava. Gremo lepo po vrsti.

Ultravijolična sevanja

Ultravijolično sevanje je elektromagnetno valovanje z valovno dolžino, krajšo od valovne dolžine vidne svetlobe, vendar daljšo od valovne dolžine rentgenskih žarkov. Pri preučevanju vpliva UV sevanja na okolje in na zdravje človeka se UV območje običajno deli na območje UVA (380–315 nm), imenovano tudi dolgovalovno območje, UVB (315–280 nm), imenovano tudi srednjevalovno območje, ter UVC (280-100 nm), imenovano tudi kratkovalovno ali območje. Zaradi absorpcije UV sevanja v ozonski plasti Zemljinega ozračja Zemljo doseže UV sevanje območja UVA (do 95 %) in deloma območja UVB.

Vidna svetloba obsega optična sevanja z valovnimi dolžinami med 380 nm in 780 nm.

IR sevanja so optična sevanja z valovnimi dolžinami med 780 nm in 1 mm. IR območje se deli na IRA (780-1400 nm), IRB (1400-3000 nm) in IRC (3000 nm-1 mm).

Vidno svetlobo in infrardeče sevanje, tj. toploto, zaznamo s čutili, UV sevanja pa ne.

UVB žarki prodrejo v kožo do njenih zarodnih plasti in jo poškodujejo. Nastanejo opekline (rdečina kože), keratoze (hrapava, ostro omejena žarišča v barvi kože, lahko so tudi pordela in z luskami rumenkasto bele barve) in dajejo koži ten. Blokirajo jih gosti oblaki, gosto tkana oblačila in steklo.

UVA žarki prodrejo v globlje plasti kože in povzročijo staranje kože, gubanje, alergija na sonce/ Mallorca akne, reakcija na zdravila, poškodbe oči (eritem roženice) in dolgoročne nevidne poškodbe s povečanim tveganjem za razvoj tumorjev. UVA žarki prodrejo skozi avtomobilska okna in okenska stekla.
IR-A žarki pa prodrejo v najgloblje plasti kože in povzročajo fotostaranje kože in fotokarcinogenezo.

 

Kako izbrati izdelek za zaščito kože

Zato je pri izbiri dobrega izdelka za zašito kože pred soncem pregledati embalažo. Pomemben je zaščitni faktor (ZF) ali angleška kratica SPF, ki naj bo čim višji, da bo vaša koža res zaščitena pred UVB žarki.

Smernice za označevanje kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo UV filtre, se spreminjajo. Stopnja zaščite pred UVB žarki (ZF) označuje z opisom:

  • Nizka zaščita, če je faktor med 6 in 10
  • Srednja zaščita, če je faktor med 15 in 25;
  • Visoka zaščita pri faktorju od 30 do 50;
  • Zelo visoka zaščita pri faktorju 50+ in več.

Še bolj bodite pozorni, da je na  izdelku oznaka UVA, ki je označen v krogu.

Za UVA in UVB zaščito so odgovorni organski in anorganski filtri, ki absorbirajo UV svetlobo. Zaščita pred UVA žarki mora dosegati vsaj 1/3 označene zaščite pred UVB žarki. Če torej na izdelku preberete napis »UVA/UVB zaščitni sistem«, izdelek pa je označen z zaščitnim faktorjem 15, je pri tem izdelku faktor zaščite pred UVB žarki 15, faktor zaščite pred UVA žarki pa mora po novih smernicah dosegati najmanj faktor 5.

 

UV filtri v kozmetičnih izdelkih

Filtre v kremah z UV zaščito delimo na mineralne (anorganske) in kemijske (organske). Med mineralne filtre sodita titanov dioksid in cinkov oksid. V evropski zakonodaji je trenutno na seznamu UV filtrov zabeležen titanov dioksid, njegova najvišja vsebnost v izdelku pa je omejena na 25%. Cinkovega oksida na seznamu dovoljeni filtrov v EU trenutno ni zaradi dvomov glede njegove varnosti. Študije so namreč pokazale, da je cinkov oksid v obliki nanodelcev fototoksičen in da prodira skozi kožo. Med novejše kemijske filtre, ki v študijah izkazujejo visoko varnost in stabilnost, sodijo:

  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, ki nudi zaščito v celotnem UVB spektru in delno v UVA spektru;
  • Methylene  Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, ki pokriva praktično celoten UVB in UVA spekter;
  • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid, ki nudi zaščito v celotnem UVA spektru;
  • Drometrizole Trisiloxane, ki pokriva celoten UVB spekter in delno tudi UVA.

Pogost UVA filter je Butyl Methoxydibenzoylmethane oziroma Avobenzon, ki spada med manj stabilne, v študijah pa je v koncentraciji nad 3% pri posameznikih izkazoval pogostejšo pojavnost iritacij in kožnih alergij.

Še dodatno zaščito nudijo izdelki, ki ščitijo pred IR-A žarki. IR-A zaščito dosežemo z izbranimi antioksidanti, kot so ubikinon, vitamin C,...

Zelo pomembna je tudi vodoodpornost izdelka, ki pomeni, da če ste v vodi ali se potite 40-80 min, izdelek še vedno ščiti vašo kožo pred UVB žarki.

Velikokrat so razlog za fotoalergične reakcije in kožne iritacije tudi ostale sestavine v izdelku (dišave, konzervansi, emulgatorji ...), zato je zelo dobro biti pozoren tudi na ostale sestavine. Če ste nagnjeni k alergijam bodite pozorni, da izdelek nima PEG-emulgatorjev, olj in drugih maščob, ki kožo mastijo, saj s temi dodatki še dodatno iritiramo kožo in zamašimo pore. Pri občutljivi ter otroški koži je potrebno izbirati neodišavljene izdelke – torej brez parfuma in brez dišav eteričnih olj.


Torej, ko izbirate izdelek za sončenje naj ima le ta oznako ZF (SPF), UVA in IR-A zaščito, ter naj ne vsebuje parfumov, barvil, PER-emulgatorjev, parabenov in ostalih konzervansov.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice