Oči in staranje

12. 4. 2016

Avtor: Asist. mag. Mojca Urbančič, dr.med. specialistka oftalmologije, Očesna klinika Univerzitetni klinični center Ljubljana

 

Z leti se, tako kot cel organizem, starajo tudi očesne strukture. Starostna okvara rumene pege (senilna degeneracija makule) je najpogostejši vzrok okvare vida pri ljudeh, starejših od 50 let. Vid se poslabša zaradi sprememb mrežnice in žilnice v rumeni pegi, ki predstavlja centralni del očesnega ozadja.

Tudi siva mrena ali katarakta, to je skalitev očesne leče, je pri starejših ljudeh zelo pogosta. Ima jo kar polovica ljudi, starejših od 65 let. Tako starostna okvara rumene pege kot tudi siva mrena nastajata postopoma.
 

Zgodnje odkrivanje – uspešnejše zdravljenje

Spremenbe v vidu, ki jih ljudje s starostno okvaro rumene pege opažajo, so različne. Zelo pogost in pomemben simptom je ukrivljena slika – ravne površine ali robovi predmetov niso več ravni, črke v isti besedi so različno velike in popačene. Vid lahko postane zamegljen, pojavi se temna lisa v centralnem delu vidnega polja. Če spremenbe s časom napredujejo in se vid poslabša, se to običajno zgodi najprej na enem očesu  in šele čez čas, a ne nujno, tudi na drugem očesu. Šele ko se vid močno poslabša, na obeh očeh, postanejo opravila, ki zahtevajo dober centralni vid, otežena (branje, pisanje, prepoznavanje obrazov...). Skoraj vsi ljudje s hudo starostno okvaro rumene pege na obeh očeh ohranijo toliko vida, da lahko nadaljujejo z aktivnostmi, ki ne zahtevajo natančnega centralnega vida. Zaenkrat lahko zdravimo samo vlažno oblikostarostne okvare rumene pege. Za zdravljenje uporabljamo biološka zdravila, ki se injicirajo v oko. Zdravljenje je uspešno kadar nam uspe ohraniti obstoječi vid oziroma preprečiti nadaljnje slabšanje vida.
Z napredovanjem sive mrene postaja vid vedno bolj meglen, manj je kontrasta, nekateri bolniki imajo težave zaradi bleščanja. Če je oko sicer zdravo, lahko vid povrnemo z operacijo, pri kateri skaljeno lečo odstranimo ter jo nadomestimo z umetno lečo.
 

Antioksidanti varujejo oči

Očesne struktute so zaradi svoje funkcije izpostavljene svetlobi, s tem pa tudi škodljivim učunkom ultravijolične svetlobe in kisikovih prostih radikalov. Škodljive učinke svetlobe v očesu nevtralizirajo tako imenovani antioksidanti, kot so na primer vitamin C, E, karotenoidi, cink. Lutein in zeaksanthin sta pigmenta iz skupine karotenoidov, najdemo ju tudi v rumeni pegi mrežnice kot tudi v očesni leči. Z leti se škodljivi učinki svetlobe kopičijo, nastanejo okvare. Zadostna količina antioksidantov kljubuje napredovanju okvar.

Zdrava prehrana in zdrav način življenja sta najboljša preventiva za vse bolezni. Antioksidante najdemo predvsem v sadju in zelenjavi. Še posebno veliko karotenoidov  je v temno zeleni zelenjavi ( špinača, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, grah...). Dieta z dovolj sadja in zelenjave, predvsem temno zelene, naj bi zmanjšala tveganje za nastanek in razvoj starostne pege, pa tudi tveganje za razvoj sive mrene, srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

FidiVit® Oculi

Vas pečejo oči, vsakodnevno obremenjujete oči z računalnikom, televizijo? Že samo en DA..
14,43 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice