Vaje za oči

15. 7. 2014

Večurno gledanje televizije ali zrenje v računalniški ekran ni nekaj kar bi koristilo očem. Lahko si predstavljate, da če so oči dalj časa usmerjene v neko površino to predstavlja veliko obremenitev za očesne mišice (nekaj podobnega kot bi bilo za mišice nog, če bi bile dalj časa v položju, kot ga imamo pri počepu). Z dolgim koncentriranim strmenjem se zmanjša premikanje očesne veke in solzenje, oči pa postanejo posledično suhe in utrujene.

Torej so del skrbi za oči tudi očesne vaje, iskrivi pomežiki, ki naj jih spremlja nasmeh, pa da pogledamo svet okoli sebe, ne samo računalniški ekran. Pri prehrani pa ne smemo pozabiti na vitamine, karotenoide in omega 3 maščobne kisline.

Pri izvajanju očesnih vaj se udobno namestite in naredite globok vdih in dolg izdih.

  • Pokrijte si oči z dlanmi, ne da bi pritisnili na očesne jamice, z rahlovbočenimi dlanmi pokrijte zaprte oči. Oči si pokrivate brez pritiska 2 do 3 minute (brez pritiska na zrklo) in se osredotočite na temo. Mislite na lepe predmete in pokrajine. Na koncu počasi odstranite dlani iz oči.
  • Poglejte skrajno navzgor in skrajno navzdol.
  • Poglejte skrajno levo in nato skrajno desno.
  • Poglejte skrajno levo navzgor in skrajno desno navzdol. Nato še skrajno desno navzgor in skrajno levo navzdol.
  • Najprej krožite z očmi približno 1 minuto v smeri urinega kazalca. Zaprite oči za nekaj sekund, nato krožite z očmi v nasprotno smer.
  • Zehajte. Z zehanjem najprej raztegnete celotno mišičje okoli oči, nato pa sledi sproščanje. Ob tem se sprošča majhna količina solzne tekočine, ki se nežno razporedi po očeh, kar jim zagotovi potrebno vlažnost. Vajo ponovite 2-3 krat.
  • Izostrujtepogled. Držite predmet na oddaljenosti roke, drugega pa 15 cm pred očmi. Izostrite pogled na prvi predmet in nato na drugega. Vaja je dobra za akomodacijo očesa.

Vaje zaključite s prvo vajo, ki poskrbi za sprostitev.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

FidiVit® Oculi

Vas pečejo oči, vsakodnevno obremenjujete oči z računalnikom, televizijo? Že samo en DA..
14,43 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice