Okužba sečil

17. 9. 2014

Okužba sečil je razmeroma pogost problem ljudi vseh starosti.

Najpogostejši vzrok okužbe sečil je bakterijska okužba, ki prek sečnice zajame sečni mehur. Okužbo običajno povzročajo bakterije (Escherichia coli in Klebsiella), ki jih sicer najdemo v prebavilih, vendar iz zadnjika preidejo v sečnico in od tam v sečni mehur. Bakterije se pritrdijo na steno mehurja in povzročajo vnetje.

Okužba sečil je pogostejša pri ženskah kot pri moških preprosto zato, ker sta ženska sečnica in nožnica bliže zadnjiku. Poleg tega imajo ženske krajšo sečnico kot moški, zato imajo bakterije krajšo pot in se lahko prenesejo tudi med spolnim odnosom. Okužbe vsaj enkrat v življenju prizadenejo okoli 50 % žensk, več kot 30 % žensk pa ima ponavljajoče okužbe sečil. Po 55. letu starosti pa se zaradi povečane prostate obolevnost poveča tudi pri moških.

Drugi vzroki za okužbo sečil so lahko tudi draženje zaradi kamnov v sečnem mehurju ali kemičnih snovi, dražečih snovi v prehrani, nosečnost ali menopavza. Okužba sečil je pogostejša pri diabetikih.

Pri ljudeh, ki so bolj nagnjeni k okužbam sečil, se le-te lahko pojavijo hitreje, ko  oslabi njihov imunski sistem, npr. ob pomanjkanju spanca, pri preobremenjenem delavniku ali zaradi stresa.

 

Simptomi okužbe sečil

Okužbo sečil je običajno mogoče hitro prepoznati.

Značilni simptomi, ki kažejo na okužbo sečil so:

  •        pogosto siljenje na vodo,

  •        pekoče in boleče odvajanje urina,

  •        urin ima neprijeten vonj in je moten.

Okužba sečil lahko povzroča tudi neprijetno bolečino v spodnjem delu trebuha tik pod popkom in v spodnjem delu hrbta. Če je v urinu prisotna kri ali pa težave ne izginejo ali se poslabšajo, je potreben posvet z zdravnikom.

 

Pomoč pri okužbah sečil

Za preprečevanje okužb sečil je zelo pomembno, da pijemo zadostne količine vode, saj pogosto uriniranje spere bakterije iz sečnice. Priporočljivo je tudi pogostejše in popolno odvajanje urina. Izogibati se moramo pitju kave, alkohola, pravega čaja ter gaziranih pijač.

Pri blagih okužbah sečil si lahko pomagamo tudi sami. Za samozdravljenje uporabljamo zdravilne rastline oziroma njihove izvlečke, med njimi je že dolgo znan plod ameriške brusnice.

Pripravke iz plodov ameriške brusnice lahko uporabljamo za preprečevanje in zdravljenje okužb sečnice in mehurja.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice