Osteoartroza in bolečine v sklepih

13. 4. 2016

Avtor: Barbara Hrovatin, dr.med., Medicinsko - informativna služba Fidimed.

Najpogostejša bolezen sklepov okončin in hrbtenice je t.i. osteoartroza, ki jo imenujemo tudi degenerativni revmatizem. V razvitih državah je osteoartroza za boleznimi srca in ožilja drugi najpogostejši vzrok invalidnosti, njena pogostost pa se značilno zvečuje s staranjem- pred 34. letom jo ima 0,1 odstotka prebivalstva, po 55 letu paže več kot 80 odstotkov. Pri bolezni, ki bi ji po domače lahko rekli kar "obraba" sklepov, gre za porušeno ravnotežje med ustvarjanjem in razgrajevanjem hrustančne medceličnine. Zaradi prevlade slednjega se začne hrustanec drobiti in nastanejo razjede, posledica zožitve sklepnega prostora pa je motena prekrvavitev kostnine, nastanejo kostne ciste in izrastki (osteofiti), sklep se zadebeli, otrdi in razobliči. Čeprav še vedno velja, da do "obrabe"  sklepov pride predvsem zaradi staranja, bolezen pospešujejo tudi nekateri drugi dejavniki, še najbolj čezmerna telesna teža, manj pa predhodne operacije in poškodbe sklepa, nekatere bolezni, pomembna pa je tudi dednost (genetski dejavniki). 

Tisti, ki se spominjate skrivenčenih prstov svojih babic, ste zaradi možnosti pojava osteoartroze bolj ogroženi od onih, ki prednikov s to sklepno boleznijo niso imeli. Najpogosteje so prizadeti mali sklepi prstov rok z značilnimi zadebelitvami (t.i. Haberdenovi in Bouchardovi vozliči); ko sklepi zatrdijo in se razobličijo, bolečina v sklepih skorajda povsem izgine. Predvsem pri pretežkih ženskah se rada razvije osteoartroza kolen, ki povzroča pekoče ali zbadajoče bolečine pri hoji, posebej po stopnicah, in občutek otrdelosti sklepa, koleno pa rado tudi klecne in vnjem "poka" (krepitacije). v nasprotju s kolensko nastane artroza kolka neodvisno od posameznikove telesne teže, povzroča pa bolečine pri hoji, okorelost po počitku, bolniki se tudi teže sklonijo pri obuvanju.

Zaradi velikih obremenitev pa so bolečine v sklepih in osteoartroza z leti vse bolj izražene tudi na hrbtenici, še posebno na najbilj gibljivih delih, to je na vratnem in ledvenem delu. Bolečine v vratni hrbtenici (cervikalgija) in križu (lumbalgija) so zelo pogosta zdravstvena težava- bolečine v vratu vsaj enkrat v življenju izkusi 35 odstotkov, v križu pa kar 80 odstotkov ljudi v razvitem svetu. Spremembe se začnejo na medvretenčni ploščici - diskusu), ki nima svojih žil, zato je za ustrezno menjavo hranil in presnovkov zelo pomembno gibanje. s staranjem in nepravilnimi statičnimi obremenitvami se medvretenčna ploščica začne tanjšati, pojavljajo pa se tudi kostni izrastki (spondiloza), zožitve medvretenčnihprostorov lahko povzročijo pritisk na živčne korenine in takrat se bolečine razširijo iz vratu v prizadeto roko ali iz križa v nogo (lumboishialgija ali po domače išias).

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

FidiFlex®

zdravilo za ublažitev simptomov pri blagi in zmerni osteoartrozi kolena prašek za per..
17,20 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice