Pasijonka

22. 7. 2014

Zdravilna pasijonka je hitro rastoča vzpenjalka iz družine pasijonkovk. Izvira iz Severne, Srednje in Južne Amerike, deloma jo gojijo v tropskih in subtropskih predelih, uvažajo pa iz ZDA, Indije in Zahodne Indije. Jezuit Ferrari, ki je 1633 objavil svoje delo 'De florum cultura', je videl v njej vse mučeniške instrumente pasijona, po katerem je dobila ime: trikrpasti listi simbolizirajo sulico, vitice biče, trije pestiči žeblje za križanje, brazde v kis namočeno gobo, nitni venci trnasto krono, pet prašnikov pet ran in plodnica na peclju (androginofor) kelih ali - po drugi razlagi - kol, na katerega so privezali Kristusa med bičanjem. Jezuiti so dali pasijonki tudi njeno latinsko ime Passiflora incarnata. Sestavljeno je iz passio, 'trpljenje', flos, 'cvetica' in incarnata, kar pomeni 'kar je meso postalo'.Tudi naše babice so imele zanjo posebno ime saj so jo imenovale mučenica ali trpljenka.

Uporabni del rastline je zel, ki vsebuje flavonoide, odvisno od stopnje rastlinske dozorelosti različni delež harmanovih alkaloidov, malo maltola in še kemično neznane farmakološko učinkovite spojine.

Južno ameriški in severno ameriški Indijanci so jo uporabljali za zdravljenje živčne napetosti, kot pomirjevalo, pri nespečnosti, epilepsiji, občutkih tesnobe in pri nemirih. Prav tako je pomagala zdraviti bolečine pri zobobolu, glavobolu in pri menstrualnih krčih. V brazilskem ljudskem zdravilstvu jo še danes uporabljajo za uravnavanje srčnega utripa in kot pomirjevalo. Za zunanjo uporabo jo uporabljamo za zdravljenje hemoroidov, ranicah in mozoljih. Prijetno dišečo pasijonko pa lahko najdemo tudi v mnogih lepotilnih proizvodih.

Še vedno niso ugotovili, katere so tiste sestavine, ki delujejo zdravilno. Maltol pomirja, a ga je v pasijonki premalo, da bi mu lahko pripisali ves učinek. Harmanovi alkaloidi zvečine delujejo nasprotno, ker spodbudijo osrednji živčni sestav. Nekateri flavonoidi pomirjajo, a le po injiciranju v možgansko votlino. Nekateri avtorji predpostavljajo družno delovanje več spojin, ki same zase nimajo pomembnega učinka. Najnovejše raziskave potrjujejo pomirjevalno delovanje, učinkoviti naj bi bili dve doslej še neznani spojini s povsem različnimi fizikalnimi lastnostmi, prva se topi predvsem v maščobah, druga pa v vodi.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice