Pešanje srca ali srčno popuščanje

13. 4. 2016

Avtor: Dr. Andreja Černe, dr. med. spec. interne medicine, Interne klinike, Klinični oddelek za kardiologijo, Klinični center Ljubljana.

 

Srčno pešanje pomeni, da srce ne zmore črpati krvi dovolj učinkovito in tako telesu ne more zagotoviti zadostnega dotoka kisika in hranljivih snovi. Zaradi oslabele črpalne sposobnosti srca se zmanjša iztisni volumen krvi, zaradi česar je zmanjšana prekrvitev vsega telesa. Vključijo se kompenzatorni mehanizmi, s katerimi telo skuša okrepiti preskrbo telesa s krvjo in kisikom. Poveča se delovanje simpatičnega vegetativnega živčevja in izločanje različnih hormonov, kar zaznamo kot pospešeno utripanje srca in zadrževanje vode v telesu. Sprva so ti kompenzatorni mehanizmi koristni, saj vzdržujejo normalni iztisni volumen in krvni tlak, pozneje pa postanejo škodljivi, saj dodatno obremenjujejo oslabelo srce.

 

Srčno pešanje je pogosta bolezen; v starostnem obdobju po 60. letu prizadene skoraj vsakega tretjega posameznika. Ocenjujemo, da je v Sloveniji od 10.000 do 38.000 ljudi, ki jim peša srce. Srčno pešanje je posledica različnih bolezni, ki slabijo delovanje srca. To so: koronarna srčna bolezen (srčni infarkt, angina pektoris), visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice (kardiomiopatije) in dolgotrajno pospešen srčni utrip. Med presnovnimi boleznimi je vse pomembnejši vzrok sladkorna bolezen. Dejavniki, ki večajo tveganje za nastanek srčnega pešanja, so kajenje, čezmerno pitje alkohola, telesna nedejavnost, debelost in zvišane maščobe v krvi.

 

Prepoznavanje bolezni

 

Težave in znaki pešanja srca ali srčnega popuščanja se lahko razvijajo počasi ali izbruhnejo nenadno kot akutno poslabšanje bolezni. Sprva bolnik opazi le zmanjšanje telesne zmogljivosti pri naporu – hitreje se utrudi in zadiha. Utrujenost je posledica slabše prekrvitve ter zmanjšane preskrbe organov s kisikom in hranljivimi snovmi. Srčni utrip je tudi v mirovanju pogosto pospešen in nereden. Z napredovanjem bolezni se pojavi občutek težkega dihanja med manjšimi napori (npr. hoja po ravnem), pozneje pa že v mirovanju. Take težave so posledica nabiranja tekočine v pljučih. Na poslabšanje srčnega pešanja opozarja oteženo dihanje v ležečem položaju; bolnik se zaradi težkega dihanja ponoči zbuja, dihanje si lajša s sedenjem. Posledica nabiranja tekočine v dihalih je tudi dolgotrajen suh kašelj. Najhujša oblika zastoja tekočine v pljučih je pljučni edem, pri katerem tekočina zalije pljučne mešičke in bolnika lahko zaduši. V takih primerih je nujna hitra zdravniška pomoč, bolnik mora v bolnišnico. Zaradi nabiranja tekočine se pojavijo otekline tudi drugod po telesu – zaradi sile težnosti najpogosteje okoli gležnjev in na nogah, pozneje tudi na trebuhu. Otekajo lahko trebušni organi, zato ima bolnik počasnejšo prebavo in slabši tek. Zaradi oteklih jeter se lahko pojavi bolečina pod desnim rebrnim lokom. Pojav bolečine v prsnem košu opozarja na pridruženo koronarno bolezen, ki je eden najpogostejših vzrokov srčnega pešanja. Zaradi nalaganja različnih snovi na arterijsko steno (ateroskleroza) se premer koronarnih arterij zmanjšuje, posledica pa je nezadostna prekrvitev srčne mišice. To postane očitno sprva ob povečanih potrebah, npr. med naporom, pozneje pa je prekrvitev srca zmanjšana tudi v mirovanju. Srce se na nezadostno preskrbo s kisikom in hranili odzove s prsno bolečino, ki je značilna za napad angine pektoris. Ob pojavu prsne bolečine se takoj posvetujte z zdravnikom.

 

Kadar sumimo na pešanje srca, je potreben takojšnji zdravniški pregled. Zdravnik bo z anamnezo in kliničnim pregledom ugotovil, ali gre za srčno pešanje. Da bo opredelil okvare delovanja srca in vzrok zanjo, se bo morda odločil za dopolnilne preiskave, kakršne so laboratorijske preiskave krvi, rentgensko slikanje prsnih organov, elektrokardiogram (ekg), ultrazvočna preiskava srca, obremenitveno testiranje, preiskava srca z izotopi in koronarografijo (“slikanje” arterij, ki prehranjujejo srce).

 

Zdravljenje z zdravili

 

Zdravljenje z zdravili je namenjeno odstranjevanju težav in preprečevanju napredovanja srčnega pešanja, izboljšanju kakovosti življenja in podaljševanju preživetja. Pomembno je, da zdravila jemljete redno, natančno po zdravnikovih navodilih. Nikakor sami ne spreminjajte odmerka zdravil, četudi pride do prehodnega izboljšanja ali poslabšanja bolezni! Za zdravljenje pešanja srca je na voljo več zdravil, ki jih za čim boljši učinek glede na osnovno bolezen pogosto kombiniramo. Dokazano je, da zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE), zaviralci betaadrenergičnih receptorjev (zaviralci beta) in zaviralci aldosteronskih receptorjev podaljšujejo življenje, zdravila iz skupine diuretikov, glikozidov digitalisa in nitratov pa blažijo in odpravljajo težave srčnega pešanja ter zagotavljajo kakovostnejše življenje.

 

Življenjski slog

 

Zdrav način življenja je izjemno pomemben za preprečevanje pešanja srca in upočasnitev njegovega napredovanja. Vpliva tudi na izid drugih bolezni, ki jih imajo bolniki hkrati s srčnim pešanjem.

 

1. Vplivi okolja

Izogibajte se pretiranemu duševnemu in telesnemu stresu. Stres, jeza in napetost sproščajo stresne hormone, ki zvečajo srčno frekvenco in zvišajo krvni tlak, kar oslabelemu srcu škoduje. Naučite se tehnik sproščanja in ohranite mirno kri. Zdravje je pomembnejše od številnih drugih stvari, ki jim pripisujemo velik pomen!

 

2. Telesna dejavnost

Priporočljiva je redna zmerna telesna dejavnost, ki ugodno vpliva na srčnožilni sistem in izboljšuje vitalnost bolnika. Zdravnik vam bo svetoval obliko in intenzivnost telesne dejavnosti, ki si jo glede na zmogljivost srca lahko privoščite. Koristijo hoja, kolesarjenje, plavanje in telovadba, niso pa primerne dejavnosti, pri katerih je potrebno zadrževanje diha (potapljanje), tekmovalnost ali eksplozivnost (nogomet, odbojka, tenis). Telesno vadbo opustite le v obdobjih poslabšanja bolezni in do izboljšanja raje počivajte.

 

3. Prehrana

Dieta omejuje predvsem vnos soli. Preveč slana hrana pri oslabelem srcu pospeši zastajanje tekočine v telesu, zato porabo kuhinjske soli omejite na 2 grama na dan (manj kakor ena kavna žlička). Kuhanih jedi ne smete dodatno soliti, izogibajte se jedem, ki vsebujejo veliko soli – sirom, krompirčku, oreškom, sušenemu in prekajenemu mesu, slanim omakam, jedem iz pločevink, vloženi zelenjavi … Omejitev vnosa tekočin je potrebna le pri bolnikih z izrazito opešanim srcem (običajno do enega litra tekočine na dan). Zmanjšajte vnos maščob, saj so te glavni dejavnik tveganja za razvoj koronarne bolezni. Priporočljivo je pojesti več manjših obrokov čez dan.

 

4. Vzdrževanje telesne teže

Redno se tehtajte vsako jutro po odvajanju vode. Povečanje teže v kratkem času (za 2 kilograma v 3 dneh) je najpogosteje posledica zadrževanja tekočine v telesu in pomeni poslabšanje bolezni. O tem morate obvestiti zdravnika, skupaj se bosta dogovorila o prilagoditvi (zvečanju) odmerka diuretika.

 

5. Razvade

Nikotin pospešuje aterosklerozo, poveča upor krvnih žil in pospešuje srčni utrip. Alkohol slabi srčno mišico. Prekomerno hranjenje vodi v debelost, ki po nepotrebnem obremeni srce, zviša pa tudi raven krvnih maščob in poslabša sladkorno bolezen.

 

Simptomi pešanja srca ali srčnega popuščanja:

 

 • zmanjšana telesna zmogljivost pri naporu (hitreje se utrudimo),

 • občutek težkega dihanja (sprva le pri naporu, pozneje tudi v mirovanju in leže),

 • kašelj ali piskanje,

 • otekanje gležnjev in nog,

 • otekanje trebuha,

 • nabrekle vratne vene,

 • nenadno zvečanje telesne teže zaradi zadrževanja tekočine v telesu,

 • izguba apetita, slabost in

 • pospešen ali nereden srčni utrip v mirovanju.

 

Ob pešanju srca ali srčnem popuščanju je dobro upoštevati:

 

 • zdravila jemljite redno, natančno po zdravnikovih navodilih,

 • ob poslabšanju počutja se takoj posvetujte s svojim zdravnikom,

 • previdno uporabljajte sol v prehrani, 

 • izogibajte se prekomernemu pitju tekočin, 

 • redno se tehtajte in vzdržujte primerno telesno težo,

 • kljub bolezni ostanite telesno dejavni v okviru svojih zmožnosti,

 • izogibajte se nikotinu in alkoholu, zaščitite se pred okužbami (svetujemo cepljenje proti gripi in pljučnici).

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

Fidi koencim 10®

krepi delovanje oslabelega srca (po bolezni ali starostno) zavira nastanek ateroskler..
10,18 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice