Prehranska dopolnila in zdravila naravnega izvora

21. 1. 2015

Kaj so prehranska dopolnila in zdravila naravnega izvora

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo prehransko ali fiziološko pomembne sestavine živil v koncentrirani obliki. Namenjena so ohranjanju in podpiranju zdravja, kot dodatek k uravnoteženi in raznovrstni prehrani. Med prehranska dopolnila prištevamovitamine, rudnine, elemente v sledovih, npr. selen in cink ali zelišča, npr. kopriva ali česen. V to skupino uvrščamo še aminokisline, encime, izvlečke ali koncentrate iz rastlinskih in živalskih virov, npr. maščobne kisline omega 3 ali koencim Q10. Prehranska dopolnilaso lahko na voljo v najrazličnejših farmacevtskih oblikah- kot kapsule, dražeji, tablete, sirupi, granulati, kapljice, praški ali šumeče tablete. Pravilnik o prehranskih dopolnilih opredeljuje najvišje odmerke najpomembnejših mikrohranil, ki so lahko v prodaji kot prehranska dodatki. Če vsebuje izdelek odmerke, višje od predpisanih, npr. več kot 400µg folne kisline mora biti registriran kot zdravilo brez recepta.
Nekatere snovi, pri katerih sta bili v skladu s standardi Svetovne zdravstvene organizacije učinkovitost in varnost že dokazani s kliničnimi raziskavami in dolgoletno uporabo, uvrščamo med zdravila naravnega izvora. Ti izdelki so registrirani kot zdravila brez recepta, na njih so navedene indikacije in opozorilo, naj pred uporabo natančno preberemo navodilo in se o tveganjih ali neželenih učinkih posvetujemo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Izdajajo se izključno v lekarnah in specializiranih prodajalnah in imajo točno določene indikacije- vplive na zdravje.

 

Kako prepoznamo da je izdelek kakovosten

Nadzor nad kakovostjo prehranskega dopolnila ureja zakonska regulativa za hrano. Za prijavo izdelka niso potrebne analize sestavin in stabilnosti. Pri teh izdelkih se ne smejo navajati učinki na zdravje. Pri izdelkih, ki jih videvamo v reklamah in obljubljajo, da zdravijo "vse bolezni" ali pa čudežne učinke, in so ob tem še zelo dragi, je prav, da smo previdni, saj gre pogosto za preparate, ki se prodajajo zunaj zakonskih okvirov. Kadar imamo na voljo sorodno snov v dveh izdelkih in je prvi registriran kot zdravilo, drugi pa je na voljo kot prehranski dodatek, je verjetneje, da gre v prvem primeru za bolj kakovosten preparat. Za registracijo izdelka kot zdravilo je namreč potrebna obcežna znanstvena in tehnična dokumentacija, ki jo odobri Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in zagotavlja učinkovitost, varnost in farmacevtsko kakovost izdelka.

 

Uporaba in odmerjanje

Pri odmerjanju in uporabi upoštevajmo navodila na ovojnini, saj bomo tako dosegli najbolj optimalno absorpcijo hranila. Kadar jemljemo več različnih izdelkov, se količina zaužitih vitaminov in mineralov seveda sešteva, zato bodimo pozorni na zgornje dovoljene odmerke za posamezne snovi. Previdnost je pomembna zlasti pri uporabi izdelkov z vitaminom A in D. Podatke o dnevnih priporočenih odmerkihnajdemo na ovojnini. Prav je, da o jemanju prehranskih dopolnil obvestimo svojega zdravnika, saj ob hkratnem jemanju nekaterih zdravil pride do neželenih učinkov- sočasno jemanje acetilsalicilne kisline, vitamina E, ginko bilobe lahko zveča tveganje za nastanek krvavitev, šentjanževka spreminja delovanje več kot polovice vseh zdravil na recept. V redkih primerih se lahko ob jemanju prehranskih dopolnil ali naravnih zdravil pojavijo tudi reakcije preobčutljivosti. Te so možne pri uživanju katere koli snovi v hrani ali zdravilih. O vsaki spremembi zdravstvenega stanja, ki jo povezujemo z uživanjem določenega izdelka, obvestimo svojega zdravnika, ki bo ocenil, ali je bolezensko dogajanje v resnici povezano z zaužito snovjo ali pa gre morda za neodvisen pojav druge bolezni.

 

Kako beremo podatke na ovojnini

Prehranska dopolnila

Pred nakupom se prepričajmo, katere snovi vsebuje izdelek in v kakšnih odmerkih. Na škatlici najdemo podatek o vsebnosti mikrohranil in odstotku priporočenega dnevnega odmerka. Šele količinska primerjava in primerjava izbrane kombinacije snovi nam podata realno sliko razmerja med ceno in kakovostjo izdelka. Na videz cenejši izdelki pogosto vsebujejo prenizke odmerke mikrohranil.

Zdravila naravnega izvora

Na ovojnini najdemo podatek, da gre za zdravilo, navedena je tudi aktivna učinkovina, način uporabe, način izdaje in opozorilo, naj pred uporabo natančno preberemo priloženo navodilo.
 

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

MorEPA

Superčiste omega-3 Številka 1 na svetu med okolju prijaznimi prehranskimi dopolnili z ome..
23,61 €

RibaMed® 1000

za srce in uravnavanje trigliceridov, za vid in možgane koncentrirane in visoko preči..
9,61 €

Floradix Floravital®

za vse, ki ste utrujeni in izčrpani Floradix Floravital® vsebuje železo (II) v obliki..
12,02 € 13,72 €

FidiVit B® retard

bogata paleta krepkih odmerkov vitaminov skupine B oblika tablete retard s podaljšani..
6,38 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice