FIDI knjižnica

Slovarček izrazov

Pogosta vprašanja
in odgovori

Presnova

Avtor: Živana Kavčič, dr. med. spec. interne medicine, Interni oddelek Splošna bolnica Novo mesto. V Sloveniji ima zvišan krvni sladkor prek 100.000 ljudi. Najpogostejši vzrok za sladkorno bolezen je prizadetost trebušne slinavke – žleze, ki izloča inzulin. Ta pomembni hormon omogoča prehajanje krvnega sladkorja iz krvi v celice našega telesa. Raven glukoze v...

Avtor: Asist. mag. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. splošne medicine, Predsednica društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Telesno težo in štetje kilogramov je človek že od nekdaj spremljal z nelagodjem. V preteklih stoletjih je ljudi begal predvsem strah pred lakoto, ki je posameznika izžela in oslabila do take mere, da je bilo...

Jetra so naša kemična tovarna in opravljajo številne življenjsko pomembne naloge, od uravnavanja kemijskih snovi, med katere spadata tudi holesterol in žolč, do izdelave snovi, ki pri krvavitvi povzročajo nastanek krvnega strdka. Ena poglavitnih nalog je razgrajevanje škodljivih snovi, ki se vsrkajo iz črevesja ali ki nastanejo drugje v telesu...

Živila z negativnimi kalorijami Za živila, ki telesu zagotovijo manj energije, kot jo organizem za njihovo presnovo porabi, pravimo, da imajo negativne kalorije. Edina stvar, ki nima nič kalorij, je voda. Vsa druga živila imajo kalorije, je pa res, da obstajajo živila, ki imajo manj kalorij, kot jih telo potrebuje za...

Krvni sladkor pomeni glukozo, ki je v krvi, izraz pa se lahko nanaša tudi na njeno koncentracijo oziroma raven. Normalna raven glukoze v krvi je med 3,8 do 6,0 mmol/l na tešče ter dve uri po hrani ali pijači, bogati z ogljikovimi hidrati od 6,7 do 7,8 mmol/l. Pri zdravem človeku...


Prikazujem 1 do 5 od 5 (1 strani)
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice