Sladkor v krvi

5. 11. 2014

Krvni sladkor

pomeni glukozo, ki je v krvi, izraz pa se lahko nanaša tudi na njeno koncentracijo oziroma raven. Normalna raven glukoze v krvi je med 3,8 do 6,0 mmol/l na tešče ter dve uri po hrani ali pijači, bogati z ogljikovimi hidrati od 6,7 do 7,8 mmol/l. Pri zdravem človeku je nihanje ravni glukoze v krvi zelo majhno.

Raven krvnega sladkorja nadzira sistem povratnih zank, ki povezuje jetra, mišice in maščevje ter pankreasne otočke v trebušni slinavki. Za telo je pomembno, da se vzdržuje ustrezna koncentracija glukoze v krvi, ki je pomemben vir presnovne energije. Zlasti je to pomembno za možgane, ki jim glukoza predstavlja edini vir energije. Telo dobiva glukozo neposredno iz zaužite hrane ali pa iz zalog v obliki glikogena in maščob. Med stradanjem mora telo mobilizirati svoje zaloge, da se vzdržuje raven glukoze v krvi.

 

Hormoni pomembni za uravnavanje glukoze

Za uravnavanje glukoze v krvi sta pomembna predvsem dva hormona, insulin in glukagon. Insulin je edini hormon v telesu, ki zna glukozo v krvi znižati. Izločajo ga celice beta pankreasnih otočkov, glavni dražljaj za njegovo izločanje pa je ravno koncentracija glukoze v krvi. Raven glukoze v krvi znižuje tako, da povzroči povečan privzem glukoze v mišične in maščobne celice, pospeši pretvorbo glukoze v glikogen ter zavira glukoneogenezo in pretvorbo glikogena nazaj v glukozo (glikogenolizo). Glukagon nasprotuje učinku insulina in poviša krvno raven glukoze, saj pospešuje glikogenolizo in glukoneogenezo. Poleg glukagona zvišujejo koncentracijo glukoze v krvi še kateholamini, glukokortikoidi in rastni hormon.

 

Hipoglikemija

po definiciji pomeni padec ravni glukoze pod 4,0 mmol/l, s prisotnimi značilne znaki hipoglikemije (občutek lakote, bledost, tresenje, potenje, zaznaven močan in pospešen utrip srca, občutek vročine pa tudi slabost ter bruhanje lahko pa tudi omotičnost, zmedenost, utrujnost in zaspanost, težko se koncentriramo, počasno in zatikajoče govorjenje, pojavita se lahko tudi glavobol in motnje vida.) in izboljšanje počutja po zaužitju ogljikovih hidratov. Klinično je najbolj pomembna hipoglikemija z ravnijo glukoze, nižjo od 3,5 mmol/l. Ob hipoglikemiji se v telesu pričnejo sproščati protiregulatorni hormoni, kot so adrenalin, glukagon, rastni hormon in kortizol, ki s svojim delovanjem ponovno zvišajo glukozo v krvi v normalno območje. Pri zdravem človeku jim to tudi uspeva in tak človek večinoma sploh ne ve, da mu je glukoza v krvi padla - morda le občuti blago lakoto ter slabše razpoloženje.

 

Hiperglikemija

je zvišana koncentracija glukoze v krvi. Če je sladkor konstantno zvišan govorimo o sladkorni bolezni, ki nastane zaradi pomanjkanja insulina ali odpornosti proti njegovemu delovanju. Zvišan krvni sladkor in sladkorna bolezen povzročata številne bolezenske spremembe v telesu, še posebej pa je prizadeta žilna stena malih in velikih arterij v procesu, ki ga imenujemo ateroskleroza. Ta bolezen prizadene arterije povsod po telesu, še zlasti pa organe, ki imajo najbogatejšo prekrvavitev: srce, možgani, ledvica, čutila, živci in drugi organi. V kolikor se zvišanemu krvnemu sladkorju pridružijo še motnje v presnovi maščob (zvišane krvne maščobe) so bolezenske spremembe še intenzivnejše. Sladkorno bolezen uvrščamo med dejavnike tveganja za nastanek najpomembnejših kroničnih nenalezljivih bolezni: srčno žilne (koronarne) bolezni, možganske žilne bolezni in periferne žilne bolezni.

 

Kaj lahko sami naredite za normalno raven sladkorja v krvi:

  • s hujšanjem si pridobite normalno telesno težo,

  • jejte zdravo hrano s čim več zelenjave in sadja, veliko balastnih snovi, z manj kalorij, manj slabih nasičenih in več dobrih nenasičenih maščob, manj alkoholnih pijač in brez enostavnih sladkorjev,

  • gibajte se redno, dovolj intenzivno in dovolj dolgo (vsaj 30 minut dnevno).

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice