Glukozamin - naravni izvleček za zdravje sklepov

28. 12. 2016

Osteoartroza ali obraba sklepov

Osteoartroza ali po domače obraba sklepov je najbolj razširjena revmatična bolezen. Zajame sklepe okončin (koleno, kolk, mali sklepi prstov rok) in hrbtenice, s starostjo pa se strmo veča tudi njena pojavnost. Bolezen je pogostejša pri ženskah.

Gre za propadanje sklepnega hrustanca, ki se mu pridruži vnetje, razplamtele bolezenske spremembe pa se širijo na ves sklep in obsklepne strukture – kost, sklepno ovojnico, kite in mišice.

Značilne težave pri osteoartrozi:

 • globoka topa bolečina, ki jo najprej občutimo med telesno dejavnostjo, pozneje pa tudi v mirovanju
 • okorelost sklepa, ki navadno traja do pol ure, občutimo jo zjutraj ali po daljšem mirovanju (npr. sedenje)
 • zmanjšana gibljivost
 • v poznejši fazi bolezni se pojavi škripanje v sklepu (krepitacije) in njegovo razoblikovanje (deformacija).

Zdravljenje

je usmerjeno v lajšanje simptomov. Glede na jakost bolečine uporabljamo različna protibolečinska zdravila, kadar je vnetje izrazitejše – takšna z dodatnim protivnetnim delovanjem (nesteroidni antirevmatiki). Ker gre za kronično bolezen, morajo bolniki zdravila jemati dolgotrajno, zato sta varnost in dobro prenašanje zdravil temeljnega pomena za sodelovanje bolnika in s tem uspešnost terapije.

Prav varnost pa je ena od prednosti skupine zdravil s počasnim učinkom na simptome osteoartroze (SYSADOA), ki jih uporabljamo pri zdravljenju blažjih in zmernih oblik bolezni. Največ kliničnih izkušenj in dokazov o učinkovitosti in dobrem prenašanju v tej skupini zdravil je na voljo za glukozamin.

Glukozamin

je telesu lastna snov. Gre za majhno vodotopno molekulo z dobro biološko razpoložljivostjo, ki jo telo tvori iz fruktoze in glutamina ter jo vgrajuje v vezivna strukturna tkiva sklepa. Vloga glukozamina v naših sklepih je:

 • strukturni del hrustanca in sklepnih vezi
 • antioksidat
 • zavira vnetje, ki povzroča bolečino in otekanje ter dolgoročno vodi v propadanje sklepnih struktur

Glukozamin je prvi izoliral nemški kirurg Georg Ledderhose leta 1876, in sicer iz hitina lupinarjev, njegovo kemijsko strukturo pa je šele več kot 60 let pozneje (leta 1939) razjasnil britanski kemik Norman Haworth. Natančen mehanizem delovanja glukozamina še vedno ni razjasnjen, a številne raziskave kažejo, da ugodno vpliva na lajšanje simptomov osteoartroze.

Za pripravo farmacevtskih pripravkov pridobivamo glukozamin iz hitina lupin školjk. Največ izkušenj in znanstvenih dokazov o koristih za bolnike z osteoartrozo imamo s sulfatno obliko soli z glukozaminom. Klinično učinkoviti odmerki so 1200 mg glukozaminijevega sulfata na dan, najbolje v enkratnem odmerku.

Najpomembnejši izsledki raziskav z glukozaminijevim sulfatom pri zdravljenju osteoartroze:

 • zmanjšanje bolečine za 20–55 %
 • izboljšanje gibljivosti
 • upočasnjeno propadanje sklepnega hrustanca-zmanjšano tveganje za sklepno protezo
 • največ dokazov o koristi pri blagi in zmerni osteoartrozi kolen
 • učinek zdravljenja lahko traja do tri mesece po prenehanju jemanja zdravila
 • je izrazito varna terapija – neželeni učinki so blagi in redki

Na slovenskem trgu in pri spletnih ponudnikih, ki vabijo kupce zlasti z nizko ceno izdelkov, so na voljo številni pripravki z glukozaminom različnih vsebnosti in pogosto nepreverjene kakovosti.
Zato Javna agencija za zdravila uporabnikom svetuje:

»Naj za lajšanje težav in zdravilne namene uporabljajo izdelke z glukozaminom, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom (so registrirani kot zdravila), ker vsebujejo ustrezne količine glukozamina za doseganje zdravilnih učinkov, imajo neodvisno preverjene kakovost, varnost in informacije v navodilu za uporabo in na embalaži.«

Glukozamin sulfat je vse od leta 2003tudi del medicinskih smernic za zdravljenje osteoartroze (EULAR 2003, OARSI 2008, ESCEO 2014 in 2016). Kljub razširjenosti uporabe in vse večjemu številu dobrih raziskav s pozitivnimi zaključki, pa je uvrstitev kakšnega naravnega izvlečka v uradne protokole medicinskega zdravljenja še vedno izjemna redkost. Razveseljiva redka primera takšne uspešne umestitve sta tudi omega-3 maščobne kisline (del kardioloških smernic od leta in del kanadskih smernic za zdravljenje depresije) ter zdravilna rastlina Cimicifuga racemosa – grozdnata svetilka (del uradnih ginekoloških smernic za zdravljenje težav v klimakteriju tudi v Sloveniji).

Zaradi izrazite varnosti glukozamina pa številni uživanje tega naravnega izvlečka prepoznavajo kot koristno tudi v preventivne namene. Gre za tiste, ki še nimajo večjih težav z obrabo sklepov, a jih pogosto preobremenjujejo. Mednje sodijo:

 • športniki
 • plesalci
 • pripadniki poklicev z večjim tveganjem za razvoj obrabe velikih ali malih sklepov (polagalci parketa, ploščic, baletniki, zobozdravniki)
 • vsi, ki že imajo osteoartrozo enega sklepa in zato prenašajo težo na drugo stran ter tako preobremenjujejo zdrav sklep

Omega-3, kurkumin in vitamin D lahko okrepijo protivnetno delovanje glukozamina

Za tiste, ki bi želeli učinek glukozamina dodatno podpreti še s kakšnim preverjenim naravnim izvlečkom, bo dobrodošel podatek, da so omega 3 maščobne kisline tudi na področju zdravja sklepov v raziskavah pokazale obetavno klinično korist kot dopolnilo k terapiji osteoartroze. Najboljše rezultate opisujejo pri sočasni uporabi glukozamina in maščobnih kislin omega 3.

Podobne dobre učinke ima po ugotovitvah avtorjev tudi izvleček kurkume kurkumin. Dokazano protivnetno deluje tudi vitamin D, ki v več raziskavah kaže pomembno potencialno korist tudi pri revmatski sklepnih boleznih.

Viri:

 1. European Journal of Medical Research. 2015; 20:24. Efficacy and safety of glucosamine, diacerein, and NSAIDs in osteoarthritis knee: a systematic review and network meta-analysis. Kongtharvonskul et al.
 2. Seminars in Arthritis and Rheumatism. 2016; 45: S3–S11 . A consensus statement on the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ESCEO). Algorithm for the management of knee osteoarthritis — From evidence-based medicine to the real-life setting. Bruyère O et al.
 3. Curr Clin Pharmacol. 2016 May; 11(2): 128–145. Incorporating Natural Products, Pharmaceutical Drugs, Self-Care and Digital/Mobile Health Technologies into Molecular-Behavioral Combination Therapies for Chronic Diseases. Bulaj G et al.
 4. Ann Rheum Dis 2003; 62:1145-1155. EULAR Recommendations 2003: an evidence based approach to the management of knee osteoarthritis: Report of a Task Force of the Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutic Trials (ESCISIT). Jordan K M et al.
 5. Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, 23. 4. 2012: Sporočilo za javnost: razvrstitev izdelkov z glukozaminom in hondroitinom.
 6. Spletna stran združenja revmatikov Slovenije: www.revmatiki.si.
 7. UKC Maribor. Medicinska fakulteta Maribor. VI. ortopedsko srečanje. 2010; Artroza in endoprotetika sklepov -interdisciplinarno strokovno srečanje in učne delavnice: zbornik vabljenih predavanj. Vogrin, Matjaž. Kuhta, Matevž. Naranda, Jakob.
 8. Int J Rheumatol. 2011 Aug; Volume 2011, Article ID 969012. Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids. Jörg Jerosch.
 9. Phytother. Res. 2014; Curcuminoid Treatment for Knee Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Yunes Panahi et al.
 10. Ther Adv Endocrinol Metab. 2012 Dec; 3(6): 181–187. Vitamin D and rheumatoid arthritis. Kostoglou-Athanassiou I. et al.


Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

FidiFlex®

zdravilo za ublažitev simptomov pri blagi in zmerni osteoartrozi kolena prašek za per..
17,20 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice