Kako se odločiti med ribjim in krilovim oljem?

2. 12. 2015

Kako se odločiti med ribjim in krilovim oljem?

 

Že dolgo je znano, da je ribje olje koristno za naše zdravje.  Starši  in stari starši, znajo povedati, da so dobivali ribje olje po žlici. Znanstvene raziskave ribjega olja so začele intenzivno potekati okoli leta 1970 v laboratorijih na Danskem. Ugotovili so namreč, da imajo Eskimi manj srčno-žilnih bolezni, čeprav jedo zelo mastno hrano, ki vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin omega 3. Ker jih sami nismo sposobni sintetizirati, jih moramo nujno vnašati s prehrano, predvsem z ribami, rakci, školjkami. Najpomembnejši maščobni kislini omega 3 sta EPA (eikozapentojska kislina) in DHA (dokozoheksanojska kislina). Številne raziskave kažejo, da zmanjšujeta vnetne procese v telesu, uravnavata krvni tlak in ritem srca, preprečujeta aterosklerozo, razne srčno-žilne zaplete, delujeta prot depresiji, pozitivno delujeta pri demenci in alzheimerjevi bolezni, ugodno vplivata pri revmatoidnem artritisu, diabetesu, ulcerativnem kolitisu in raynaudovem sindromu. Dokazujejo tudi pozitivno delovanje teh dveh maščobnih kislin pri zdravljenju bipolarne motnje , manične depresije, shizofrenije in parkinsonove bolezni. Raziskave so pokazale, da lahko blažita neprijetne simptome pri luskavici in ugodno delujta na oči.

 

Na trgu je veliko izdelkov z ribjim oljem, v zadnjem času pa se veliko govori tudi o krilovem olju, ki ga pridobivajo iz majhnih rakcev.

 

Kaj pravijo o ribje olju študije in evropska priporočila za varno hrano?

 

Okoli 27.000 študij je bilo narejenih z omega-3 maščobnimi kislinami in od tega več kot 99% z ribjim oljem.Ribje olje je zelo obstojno saj se oksidacija začne šele po 48 do 72 urah.

 

Po evropskih priporočilih za varno hrano (EFSA) se koristni učinek na srce doseže z dnevnim vnosom 250 mg EPA in DHA. Z ribjim oljem navadno dosežemo to količino z vnosom ene kapsule dnevno. Za ta isti učinek je potrebno vnesti v telo vsaj 2-3 kapsule krilovega olja. DHA ima tudi koristni učinek na možgane in vid. To dosežemo z dnevnim vnosom 250 mg, kar pomeni, da je potrebno vnesti v telo nekje 1-2 kapsuli ribjega olja oziroma 5-6 kapsul krilovega olja. Dokazano je tudi, da imajo omega-3 maščobne kisline vlogo pri vzdrževanju normalne ravni trigliceridov v krvi. To dosežemo z dnevnim vnosom dveh  gramov EPA in DHA. Za učinek je potrebno zaužiti nekje od 3 pa do 5 ali 6 kapsul ribjega olja, odvisno od vsebnosti omenjenih kislin v kapsuli. Za ta isti učinek je potrebno dnevno zaužiti nekje 15-17 kapsul krilovega olja. Koristni učinek omega-3 na krvni tlak pa dosežemo celo s temi grami EPA + DHA. Z ribjim oljem tako količino dosežemo s 4 do 6 kapsulami. Za isti koristni učinek bi morali pojesti enormne količine krilovega olja, saj so običajne vrednosti DHA in EPA v kapsulah krilovega olja gibajo med 100 do 200 miligrami. To pomeni, da bi morali za koristni učinek pojesti kar 20 do 30 kapsul krilovega olja.

 

Zadnje študije so pokazale, da imata tako ribje kot krilovo olje enako biorazpoložljivost. Pomembna razlika med njima je predvsem vsebnost omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA, saj omenjenima maščobnima kislinama pripisujejo pozitivne učinke na naše telo. Seveda je pomembna predvsem njuna vsebnost v eni kapsuli oz. v tekočini.

 

Ko se odločate med ribjim in krilovim oljem torej bodite predvsem pozorni na vsebnost omega-3 maščobnih kislin (EPA iN DHA) v eni kapsuli, saj so omega-3 maščobne kisline v teh kapsulah tiste, ki imajo koristni učinek na srce, možgane in vid. Ne pozabite pa na ceno, ki v teh časih ni zanemarljiv dejavnik pri odločanju.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

MorEPA

Superčiste omega-3 Številka 1 na svetu med okolju prijaznimi prehranskimi dopolnili z ome..
23,61 €

RibaMed® 1000

za srce in uravnavanje trigliceridov, za vid in možgane koncentrirane in visoko preči..
9,61 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice