Najpogostejše bolezni srca

10. 6. 2014

Srčna mišica v  enem samem dnevu v povprečju prečrpa  kar 10.000 litrov krvi, pri večji telesni aktivnosti pa še več. Ko je njena funkcija okrnjena, se posledice poznajo na  zmanjšanju telesne zmogljivosti, bolečini v predelu srca, zadihanosti, kašlju, modrikavosti, oteklinah, omotičnosti ali s šumom na srcu.

 

Najpogostejša vzroka za bolezni srca v razvitem svetu sta ateroskleroza (poapnenje žil) in visok krvni tlak.

 

Ateroskleroza nastaja postopoma. Na žilni steni se tvorijo puhaste maščobne obloge, ki so še posebej agresivne, če vsebujejo »žarek« holesterol (s kisikom spojen holesterol).  Sprva so te obloge mehke in polne holesterola, kasneje otrdijo in  sčasoma zaprejo žilno steno. Če gre za obloge na srčnih žilah, je možnost srčnega napada vse večja. Proces poteka zahrbtno in brez svarilnih znakov, preskrba srca s kisikom se slabša in vodi do različnih stanj, ki se kažejo kot angina pektoris, srčni infarkt, nenadna srčna smrt ali srčno popuščanje.

 

Zavedati se moramo, da je drug najpomembnejši vzrok za bolezni srca visok krvni tlak. Je zelo pogosta bolezen, saj v razvitem svetu prizadene skoraj vsako četrto osebo, zato je redna kontrola krvnega tlaka in zgodnje odkrivanje izredno pomembno. O visokem krvnem tlaku govorimo,  če zgornji ali sistolični krvni tlak presega 140 mm Hg in spodnji ali diastolični presega 90 mm Hg. Največkrat visokega  krvnega tlaka ne občutimo. Je zahrbtna bolezen, ki  izrazito kvari žile in obremenjuje srce. Mišična plast v žilah, ki so dolgotrajno  obremenjene z visokim tlakom odebeli in  sčasoma otrdi. Taka žila rada poči (krvavitev) ali pa v njej nastane strdek, ki jo zamaši. Če je srce predolgo obremenjeno s povišanim krvnim tlakom, se sčasoma raztegne, mišična vlakna zgubijo svojo moč in opešajo. Stanje si lahko predstavljamo s staro, raztegnjeno elastiko. Ko jo potegnemo skoči v svoje klavrno prvotno stanje, vendar je moč in povratna sila precej manjša kot pri novi elastiki. Tako je tudi s srcem, ki ne more več učinkovito stisnit dovolj velike količine krvi v obtok. Napredovala oslabelost srca običajno povzroča težave že v mirovanju, za pomoč pa mora bolnik jemati zdravila za krepitev srca in vso dodatno zaščito za ožilje.

 

Razlogi za bolezni srca so običajno v neustreznem življenjskem slogu o katerem beremo, poslušamo zdravstvene svetovalce in zdravnike. Večino ljudi, ki še nimajo težav, se ti nasveti ne dotaknejo. Z ustreznimi spremembami življenjskega sloga, gibanja, izogibanja alkoholu, soli in cigaretam ter uživanja hrane, ki preprečuje nastajanje  »žarkega« holesterola (na primer mediteranska prehrana bogata z antioksidanti) lahko ohranjamo naše srce in žile v dobri kondiciji, kar je eden od pogojev za kvalitetno in lepo starost.

 

Zaskrbljujoče je, da v  starostnem obdobju po 60. letu srčno popuščanje prizadene skoraj vsakega tretjega posameznika in da bomo morda med njimi tudi mi, če ne bomo o razlogih razmišljali že zdaj.

 

Če sumimo, da je nekaj narobe z našim srcem, da smo utrujeni, zatečeni ali težko dihamo, je potrebno čim prej obiskati zdravnika. Zdravnik bo s pridobivanjem podatkov o poteku bolezni (anamnezo) in kliničnim pregledom  ugotovil, ali gre za srčno pešanje,  dodatno pa bo lahko uporabil še laboratorijske preiskave krvi, elektrokardiogram (EKG) rentgenski, ultrazvočni pregled pljuč, koronarografijo, magnetno resonanco ali obremenitveno testiranje.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice