Živila z negativnimi kalorijami

22. 1. 2015

Živila z negativnimi kalorijami

Za živila, ki telesu zagotovijo manj energije, kot jo organizem za njihovo presnovo porabi, pravimo, da imajo negativne kalorije.

Edina stvar, ki nima nič kalorij, je voda. Vsa druga živila imajo kalorije, je pa res, da obstajajo živila, ki imajo manj kalorij, kot jih telo potrebuje za njihovo prebavo. To so predvsem živila z veliko vlakninami, z manj kot 4 % ogljikovimi hidrati in z manj kot 5 % maščob. Vitamini v hrani med drugim povzročajo nastanek encimov v organizmu, ki še posebej dobro delujejo pri porabljanju energetske vrednosti živil. Gre za zelenjavo, jagodičevje, ...

 

Paradižnik

Srednje velik vsebuje približno 22 kalorij, telo pa jih za njegovo presnovo potrebuje 60. Paradižnik vsebuje več kot 90 odstotkov vode, le malo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, bogat pa je z vitamini C, B-kompleksa, E in K ter antioksidantom likopenom. Ker hkrati spodbuja izločanje tekočine iz telesa, je idealen za vse, ki jih pestijo odvečni kilogrami.

 

Šparglji

Izjemno zdravo darilo narave, ki ima diuretični učinek in tako pomaga pri izločanju odvečne tekočine iz telesa. 100 gramov jih ima le 10 kalorij, najbolje je jesti kuhane v sopari, za razgradnjo katerih telo porabi štirikrat več energije, kot je vsebujejo. Šparglji so bogati še z vitamini C, B, A in riboflavinom ter z vlakni in magnezijem.

 

Zelena

Steblo zelene srednje velikosti ima le šest kalorij, telo pa jih za njeno prebavo potrebuje približno 50. Prav tako je bogata z vlakninami in je odličen vir vitamina K, antioksidanta kumarina ter vitaminov kompleksa B.

 

Brokoli

V stotih gramih brokolija je 25 kalorij, telo jih za njegovo presnovo potrebuje kar 80. Bogat je z vitamini in minerali, zaradi svojih zdravilnih učinkovin pa je razglašen za najboljše varovalno živilo pred rakom.

 

Korenje

V 100 gramih svežega korenja je 41 kalorij, da ga telo prebavi, jih je potrebno 60. Korenje je odličen izvor vitamina A in karotenoidov ter dietnih vlaken, vitamina C in kalija. Poleg tega vsebuje še naravne sladkorje ter je odlično sladilo za vse, ki so na dieti.

 

Grenivka

Zgolj 32 kalorij je v 100 gramih grenivke, telo jih za presnovo potrebuje dvakrat več. To izjemno zdravo sadje je znan zaveznik diet, saj pomaga pri razgradnji maščobnih celic in je bogato z vitaminom C in B6, s tiaminom, z riboflavinom in vlakninami.

 

Redkvice

V eni redkvici je le ena kalorija, da bi jo telo prebavilo, pa potrebuje vsaj tri. Redkvice so prav tako izvrsten vir vitamina C, spodbujajo pa tudi izgorevanje maščob v telesu.

 

Šampinjoni

Približno 100 gramov šampinjonov vsebuje 18 kalorij, telo jih za prebavo potroši 55. Od vseh gob so prav šampinjoni najbolj bogati s proteini, so odličen vir riboflavina, selena ter prehranske vlaknine inulina in ne vsebujejo škroba.

 

Zelje

V 100 gramih zelja je 20 kalorij, da bi telo surovega prebavilo, jih potrebuje trikrat več, za presnovo kuhanega pa dvakrat več. Zelje je prav tako odličen vir vitamina C, betakarotena, vitamina A in številnih mineralov.

 

Lubenica

Skodelica narezane lubenice vsebuje približno 80 kalorij, in čeprav je bogata z naravnimi sladkorji, jih telo za njeno prebavo potrebuje 90. Bogata je z vodo in spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa ter zato idealen desert za vse, ki hujšajo.

 

Kumare

Skodelica kumar ima 15 kalorij, telo jih za presnovo tolikšne količine potrebuje dvakrat več. Ta zelenjava je bogata z vlakninami in je izvrsten spodbujevalec prebave. Prav tako vsebuje veliko kalija in vitamina C.

 

Jabolka

Srednje veliko jabolko vsebuje približno 100 kalorij, telo jih za njegovo razgradnjo porabi 120. Poleg tega so jabolka nasitna in odličen izbor za malico, saj spodbujajo presnovo. Bogate s z vitaminom C in antioksidanti ter nižajo raven slabega holesterola v krvi.

 

Zelena solata

Skodelica zelene solate vsebuje približno osem kalorij. Večinoma je sestavljena iz vode in telo za presnovo te zelenjave potrebuje trikrat več energije. Solata je bogata z železom, magnezijem in vitamini ter obvezna sestavina vsake zdrave, ne zgolj dietne prehrane.

Hrano s seznama skušajte čim pogosteje vključiti v jedilnik: pri zajtrku na primer pojejte jabolko in grenivko, za malico jejte le sveže sadje in zelenjavo, pri kosilu pojejte zeljnato juho in veliko skledo zelene solate s paradižnikom in kumarami, sadje pa si privoščite za posladek po večerji.

 

Zakaj sta sadje in zelenjava tako pomembna za telo?

Ker imata nizko vsebnost maščob in kalorij ter visoko vsebnost vitaminov, mineralov in vlaknin, sta odlična pri premagovanju trenutne lakote ali želje po prigrizku, zadostita željo po sladkem, pospešujeta naš metabolizem (hitrejši kot je metabolizem, hitreje porabljamo kalorije), čistita, izgrajujeta in obnavljata organizem, dajeta energijo in vitalnost.

 

Glikemični indeks (GI)

Glikemični indeks (GI) predstavlja stopnjo s katero posamezna hranila vplivajo neposredno na spremembo ravni krvnega sladkorja v telesu po njihovem zaužitju. Živila razvrščamo v lestvico od 0 do 100. Višji kot je glikemični indeks, hitreje pride do dviga koncentracije glukoze v krvi, posledično do hitrega dviga inzulina in s tem do negativnih posledic za organizem. Glikemični indeks posameznega živila je odvisen od sestave ogljikovih hidratov. Bolj ko je živilo nepredelano in več ko vsebuje kompleksnih ogljikovih hidratov, več časa telo potrebuje za presnovo, zaradi česa bo glukoza počasneje nastajala in prehajala v kri. To pomeni,da bo glikemični indeks nižji. In obratno: bolj ko je živilo bogato z enostavnimi ogljikovimi hidrati, hitreje bo glukoza prehajala v kri in glikemični indeks bo višji.

 

Lestvica glikemičnega indeksa

Visok GI (nad 60) imajo (živila, ki jih je priporočljivo uživati čim manj):

100 – glukoza

95 – beli kruh

85 – pečen krompir

84 – corn flakes

83 – krompir

82 – riževi oblati

76 – krof, pomfri

74 – graham krekerji, slani keksi, pire krompir

73 – med, zrnat čips

72 – lubenica, smoki,

71 – korenček

70 – beli kruh-toast

69 – drobtine

68 – sladke gazirane pijače,čokoladice

67 – lešniki

66 – ananas, gobova juha

65 – sladkor, instant ovseni kosmiči, rogljički

64 – bel riž, rozine, vložene marelice, rdeča pesa, makaroni s sirom

61 – sladoled, hamburger

60 – otrobi

Srednje visok GI (od 60 do 40) imajo:

60 – sirova pica

59 – borovničeva torta

57 – pomarančni sok, testo za pico

56 – kuhan krompir, bel riž-dolgozrnat

55 – rjav riž, keksi iz ovsene moke, jagodna marmelada, marelična marmelada, pop corn, sadni koktajl, koruza, mango

54 –  sladki krompir, krompirjev čips

53 – polnozrnat kruh

52 – banana (dobro zrela), kivi

50 – fižol v pločevinki

49 – ovseni kosmiči, sirovi tortelini,čokolada

48 – kuhan fižol, grenivkin sok

46 – laktoza

44 – juha iz leče, kosmiči z veliko vlaknin

43 – grozdje, pomaranča, puding

42 – polnozrnati kosmiči

41 – špageti (brez omake), polnozrnat kruh, jabolčni sok (nesladkan)

Nizek GI (pod 40) imajo:

40 – jagode

37 – paradižnikova juha

36 – jabolko

36 – hruška, polnozrnati špageti

34 – čokoladno mleko

33 – jogurt

32 – posneto mleko

31 –  sojino mleko, suhe marelice

30 – zelen fižol, banana-polzrela

29 – leča

27 – mleko-polnomastno

25 – grenivka, breskve, ječmen

24 – slive

23 – fruktoza

22 – češnje

18 – soja

14 – arašidi, nemasten jogurt, 0,1 %.

 

Izogibajte se predvsem tistim, ki imajo glikemični indeks nad 50, oziroma jih jejte zmerno.Seveda pa pazite tudi pri ostalih stvareh, kajti nizek GI ne zagotavlja tudi malo kalorij.Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Zadnje ogledano

Liver Protekt s pegastim badljem

Osvobodite se strupov! močna formula za zdravje jeter za zaščito in regeneracijo ..
15,33 €

RibaMed® 1000

za srce in uravnavanje trigliceridov, za vid in možgane koncentrirane in visoko preči..
9,61 €

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice