Zakaj je magnezij tako pomemben za naše zdravje?

28. 3. 2017

Avtor: Mag. Urska Strlekar, mag. farm.; Jasna Stošič, dr.med.

Magnezij

Magnezij je zanimiva rudnina, ki se uporablja v medicinske namene že vse od 19. stoletja. Takrat so ga predpisovali za nevtralizacijo različnih strupov (kislin in arzena), pa tudi kot odvajalo ter zoper težave, povezane s pretiranim izločanjem želodčne kisline, za kar ga uporabljamo še danes.V našem telesu je magnezij pomemben gradnik kosti, celičnih membran in nosilcev dednih informacij – kromosomov. Poleg strukturnih pa opravlja tudi široko paleto življenjsko pomembnih presnovnih nalog. Potreben je za komunikacijo med celicami in sodeluje pri več sto metaboličnih procesih. Dejavno je povezan s tvorbo DNK, beljakovin in antioksidantov (glutation) ter  glavne energetske molekule v našem telesu – ATP . Prisotnost magnezija je nujna za nemoteno prevajanje živčnih impulzovkrčenje mišic in reden srčni utrip.2

 

Osiromašena hrana – premajhen vnos magnezija

Živila z bogato vsebnostjo te za naše zdravje tako pomembne rudnine so oreščki, stročnice, polnovredne žitarice, zelena in listnata zelenjava (magnezij je sestavni del klorofila) pa kakav, banane in bučna semena. Žal pa ima industrijska proizvodnja hrane, usmerjena predvsem v količino pridelka in donosnost, neljubo posledico, da z uporabo umetnih gnojil, pesticidov in herbicidov izrazito znižuje vsebnost magnezija v prsti.4 Dodatni postopki industrijske predelave hrane, kot je rafiniranje, pa iz žit, olja in sladkorja odstranijo večino že tako zmanjšane količine magnezija.

Ob teh spoznanjih ne presenečajo izsledki nemške raziskave, ki ugotavljajo, da kar pri tretjini populacije vsebnost magnezija v telesu zaostaja za vrednostmi, ki veljajo kot optimalne za zdravje. Pomanjkanje narašča s starostjo in je izrazitejše pri ženskah.Pogostejše je tudi pri bolnikih z boleznimi prebavil, kot so Crohnova bolezen in druge kronične vnetne bolezni črevesja, celiakija, kirurška odstranitev dela črevesja, pri bolnikih z boleznimi ledvic  – okvara ledvic kot posledica sladkorne bolezni, dolgotrajna uporaba nekaterih zdravil, ki pospešujejo odvajanje vode, uživanju več različnih zdravil in alkoholikih.

 

Manj magnezija – več kroničnih bolezni

Sodobne znanstvene raziskave kažejo na neposredno povezavo med majhnim prehranskim vnosom magnezija in vnetjem. Prav vnetje pa je proces, ki mu danes pripisujemo ključno vlogo pri razvoju številnih bolezni sodobnega časa. Majhen prehranski vnosom magnezija povezujejo z visokim krvnim tlakomdemenco in Alzeimerjevo boleznijo, boleznimi srca ter ožilja, možgansko kapjo, sladkorno boleznijo tipa 2 in migrenskimi glavoboli.7

 

Priljubljena uporaba magnezija: utrujenost, stres, šport, krči, nosečnost

Potrebe po magneziju se zvečajo v času telesnih in duševnih obremenitev, zato se je te vsestransko koristne rudnine oprijel vzdevek protistresni mineral. Magnezij se pogosto uporablja tudi za preprečevanje nočnih krčev v mečih, menstrualnih krčev in tistih v nosečnosti. Tudi številni športniki zaradi povečanih izgub z znojenjem nadomeščajo magnezij s prehranskimi dopolnili.

Blagovna znamka Fidimed že več kot 20 let slovenskim uporabnikom ponuja visokokakovostna prehranska dopolnila in osebno strokovno svetovanje. Z mislijo na vse, ki potrebujete dodatke z magnezijem, smo za vas pripravili kar tri po obliki in vsebini različna prehranska dopolnila. Izberite tistega, ki je najbližje vašemu okusu in željam.

GrandeMag Direkt

prašek za neposredno zaužitje

 

FidiMag 300

šumeče tablete

FidiOsan

tablete

naravna aroma pasijonke

brez glutena, laktoze, kvasa

ena vrečka vsebuje:

400 mg magnezija

naravna aroma limone in   limete

ena tableta vsebuje:

300 mg magnezija

120 mg vitamina C

 

priporočen dnevni odmerek   vsebuje (2 tableti):

300 mg magnezija

620 mg kalcija
  10 mcg vitamina D

 • praktična oblika – uživanje   brez vode:
 • kdor želi obliko direkt
 • športniki
 • nosečnice
 • doječe matere
 • kdor želi gaziran napitek
 • diabetiki (brez sladkorja)
 • športniki po treningu

 

 

 • preventivno za zdrave kosti –   starejši in mladostniki
 • dopolnilo k zdravilom za   osteoporozo

 

Priporočeni dnevni vnosi magnezija za odrasle8:

 • ženske: 300–310 mg
 • nosečnice: 310 mg
 • doječe matere: 390 mg
 • moški: 350–400 mg.

 

Fidimedov nasvet

Pri uporabi večjih odmerkov od 400 mg magnezija na dan svetujemo uživanje v dveh porazdeljenih odmerkih. Pri dalj časa trajajočih težavah priporočamo uživanje magnezija vsaj tri mesece.

Viri:

 1. SCF - Scientific Committee on Food in NDA Panel- Scientific Panel on Dietetic products, nutrition and Allergies. 2006. Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals.: str 114.
 2. Linus Pauling Institutehttp://lpi.oregonstate.edu/
 3. Clin Kidney J. 2012 Feb; 5(Suppl 1): i3–i14. Magnesium basics. Wilhelm Jahnen-Dechent and Markus Ketteler
 4. Nutr Health. 2007;19(1-2):21-55. The mineral depletion of foods available to us as a nation (1940-2002)-a review ... Thomas D.
 5. Magnes Res. 2001 Dec;14(4):283-90. Prevalence of hypomagnesemia in an unselected German population of 16,000 individuals. Schimatschek HF(1), Rempis.
 6. Shils ME. Magnesium. In: O'Dell BL, Sunde RA, eds. Handbook of nutritionally essential minerals. New York: Marcel Dekker, Inc; 1997:117-152.
 7. Song Y. Magnesium intake, C-reactive proteinand the prevalence of metabolic syndrome in middle-aged and older U.S. women. Diabetes Care. 2005;28(6):1438-44.
 8. Referenčne vrednosti za vnos hranil. 2004. Ljubljana, Ministrstvo za zdravje.

 

Odobrene zdravstvene trditve EFSA (Evropska agencija za hrano): Magnezij prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, prispeva k ravnotežju elektrolitov, sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, delovanju mišic, normalnemu psihološkemu delovanju, ohranjanju zdravih kosti in zob, ima vlogo pri delitvi celic in sintezi beljakovin.

 Vsebina ima izključno splošno izobraževalne in informativne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja oziroma bolezni upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Morda vas zanima še

Iskanje
Naročite se na FIDInovice!
Vsak teden nove ugodnosti in uporabne informacije.
Potrdite, da se strinjate s prijavo na FIDInovice